En klar Tranquilofavorit. Färsk sejfilé som rimmas lätt och sedan steks under öppen himmel. På tallriken får den umgås med fräscha smaker i stor variation. Rätten har många moment och tar lite tid att laga. Men vad gör väl det när du får stå utomhus och göra det? Receptet är för fyra personer.

Ingredienser:

800 g färsk sejfilé

1/2 msk socker

1/2 msk salt

Svartpeppar

Smör att steka i

Krasse

Picklad lök

1 dl rödvinsvinäger

1/2 dl strösocker

100 g rödlök

Mandelpesto

0,5 dl hårt torrostad mandel

50 g smör

1 st citron

1 tsk honung

Sötade citroner

2 citroner

1/2 tsk salt

1/2 msk strösocker

Jordärtkockspuré

250 g jordärtskockor

1,5 dl vatten

1/2 dl vispgrädde

100 g potatis

salt

1/2 tsk pressad citronsaft

50 g smör

Råstekt palsternacka

250 g palsternacka

1 msk olivolja

1 msk smör

salt

Råstekt purjolök

En späd purjolök

Salt

Svartpeppar

1/2 msk olivolja

1/2 msk smör

Gör så här:

1. Rimma. Skär sejfilén i portionsbitar. Salta och sockra. Förvara i kyl i en timme eller i rumstemperatur i 20 minuter.

2. Picklad lök: Koka vinäger och socker tills sockret lösts upp. Koka därefter löken mjuk i vatten, ca 5 min. Skölj och skala. Lägg den i lagen ca 1 timme. Halvera och värm löken före servering.

3. Mandelpesto: Krossa de nyrostade mandlarna i en mortel, med en kvarn eller en matberedare. Smält smöret och separera det klara smöret från den vita bottensatsen (släng denna). Låt det klara smöret bubbla någon minut på låg värme. Tvätta citronen och riv med lätt hand av zesten. Blanda krossad mandel, smör, zest och honung. Smaka av med salt och lite pressad citron. Ställ åt sidan och värm sedan på innan servering.

4. Sötade citroner: Tvätta citronerna. Skala av remsor av citronskalet, endast det gula. Skär bort det vita skalet och skär citronerna i hinnfria klyftor. Skär skal och klyftor i ca 1 cm stora bitar. Blanda med salt och socker. Låt stå och dra ca 20 min.

5. Jordärtskockspuré: Skala och skär jordärtskockorna och potatisen i bitar. Tillsätt vatten och grädde och koka dem mjuka. Häll av spadet och låt ånga av något. Mixa rotfruktsbitarna med smör till slät konsistens. Krydda med citronsaft och salt.

6. Råstekt palsternacka: Skala och skär palsternackan i tunna stavar. Krydda och stek på svag värme tills den börja bli mjuk. Ta bort från pannan och höj till hög temperatur. Lägg tillbaka och stek tills den fått fin färg runtom. Nummer 6 och 7 kan med fördel göras samtidigt om du använder en tillräckligt stor panna.

7. Råstekt purjolök: Skär purjolöken i 2 cm skivor. Stek i olivolja  på svag värme. Höj värmen på slutet om du behöver en finare stekyta. Salta och peppra

8. Stekt sej. Torka fisken med hushållspapper. Hetta upp lite smör och stek sejen på svag till medelstark värme, cirka 3 minuter på varje sida (innertemperatur ska vara 52-56 grader beroende på hur välstekt du vill ha den. Peppra. (Fisken ska inte saltas eftersom den redan rimmats.)

9. Montera: Spritsa upp purén i snygga klickar och lägg upp den nystekta fisken. Toppa den med varm mandelpesto och garnera med resten av tillbehören. Njut sedan av en fantastisk måltid!