17

feb 2016

FISH’N CHIPS

När du är i skidbacken eller i trädgården och egentligen håller på något annat, så behöver maten vara väldigt god och enkel att äta för att du ska kunna samla alla och får en trevlig måltid. Vi lovar dig att den här rätten lever upp till de kraven. Det är bara att ställa upp ditt Tranquilokök, starta gasolbrännaren och värma upp oljan i frityrpanna.

Ingredienser:

600 gr färsk torskfilé

10 potatisar (alternativt färdiga djupfrysta pommes stripes)

2 liter frityrolja

Remouladsås

Citronklyftor

Färsk persilja

Frityrsmeten:

 • 2 dl mjöl
 • 1/2 tsk salt
 • 1 tsk bakpulver
 • 1,5 dl öl
 • 0,5 dl mjölk
 • 2 ägg

Tillagning:

 1. Blanda ingredienserna till frityrsmeten till en slät smet.
 2. Skala potatisen och skär den därefter i tunna stavar (alternativt tar du färdiga djupfrysta)
 3. Skala och skär potatisarna i stavar. Skölj dem och torka dem med en handduk. Värm oljan till 100 – 120 grader och koka potatisen i cirka 10 – 15 minuter. Använd en termometer. Potatisen ska vara på gränsen till mjuk. Ta upp potatisen med en nätkorgen (eller hålslev om du inte använder frityrpanna).  Lägg potatisen på hushållspapper. Stäng av värmen på oljan. Förbered frityrsmeten nedan.
 4. Fritera potatisen frasig. Hetta upp oljan till 180 grader. Använd termometer. Fritera sedan potatisen i omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar några minuter. Lägg upp dem på fat med papper att rinna av efter hand.
 5. Spara oljan till fisken.
 6. Skär fisken i bitar (ca 50-80 gram styck). Salta och peppra.
 7. Värm oljan till 180 grader.
 8. Doppa fiskbitarna i frityrsmet runt om.
 9. Fritera fiskarna två bitar i taget tills de är gyllenbruna. Det tar några minuter. Se till att oljan får upp värmen till 180 grader emellan omgångarna.
 10. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper medan du friterar resterande fisk.
 11. Servera den friterade fisken i bakplåtspapper tillsammans med pommes frites, citronklyfta, remouladsås och en persiljekvist.