Behöver jag några tillbehör till gasolbrännaren?

Du behöver en standard regulator och gasolslang (10mm slangdiameter, 30 mbar tryck). Gasolbrännaren är framtagen för den svenska marknaden så du hittar regulator och slang i vilken välsorterad järnhandel eller stormarknad som helst.

Du behöver även en gasolflaska, vilken du kan finna på bensinstationer samt välsorterade järnhandlare och stormarknader.

Hur rengör jag min gasolbrännare?
Enklast och bäst är att rengöra den direkt efter användning med en våt trasa. Dock bör gasolbrännaren ha svalnat så pass mycket så du inte bränner dig. Om vatten inte fungerar går det bra att använda diskmedel och en svamp. Var dock försiktig så att du inte repar ytan med den grova sidan på svampen.

Hur diskar jag mina pannor, stekjärn och grytor?
Handdisk fungerar för alla våra pannor, stekjärn och kastruller. Emaljerade och pannor i rostfritt stål går dessutom att köra i diskmaskinen. Produkter i kolstål bör dock alltid diskas för hand, varefter de torkas och oljas in. Detta för att inte riskera att de rostar. Om du skulle råka ut för att din panna rostar så går det bra att skrubba bort rosten med en svamp. Med rätt underhålla håller pannorna i generationer.

Kan jag förvara utrustningen utomhus?
Det går att förvara brännaren, emaljerade och rostfria produkter utomhus. Produkterna mår dock bäst av att inte utsättas för alltför mycket fukt, varför vi rekommenderar att de skyddas mot regn och fukt när de inte används. Produkter i kolstål ska absolut inte förvaras utomhus utan skydd mot regn eftersom de då garanterat kommer att rosta.

Är inte gasol farligt?
Om du inte hanterar gasol på rätt sätt så kan den givetvis var farlig, men om du följer produktinformationen och gällande regler så är den säker att använda. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gett ute en handbok – Gasol för hem och fritid (länk https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/25365.pdf ). I den ges handfasta tips på säker hantering samt vilka krav som du som privatperson måste följa när det kommer till gasolhantering.

Får man använda gasolbrännaren på balkongen?
Det finns inga myndighetskrav som hindrar dig att använda en gasolbrännare på din balkong. Däremot kan vissa bostadsrättsföreningar eller fastighetsägare förbjuda användning av gasolgrillar etc. Kolla med din fastighetsägare eller bostadsrättsförening; om gasgrill är tillåtet så borde definitivt även ett Tranquilokök tillåtas.

Det finns regler kring hur mycket gasol du får förvara i ditt hem eller på din balkong. Du finner dessa i handboken –  Gasol för hem och fritid (länk https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/25365.pdf  ))

Vad är fördelarna med gasol?
De främsta fördelarna med gasol är att du snabbt får upp värmen och att du steglöst kan ställa in exakt den värme du vill ha. Inte undra på att det är kockarnas förstaval. Om du väljer en gasolflaska av mindre modell är gasol dessutom väldigt flexibel då den är lätt att flytta med.